buitenland

Doden en gewonden bij aanslag Taliban op Amerikaans consulaat

Door Servaas van der Laan - 13 september 2013

In het Afghaanse Herat zijn bij een bomaanslag op een Amerikaans consulaat doden en gewonden gevallen. Moslimfundamentalistische terroristen van de Taliban hebben de aanslag opgeëist.

De bom ging vrijdag af bij het Amerikaanse consulaat in de west-Afghaanse stad. Volgens de Taliban liet een zelfmoordterrorist de bom ontploffen, zo meldt de Britse nieuwszender BBC.

Gevechten

Na de explosie braken zware gevechten uit tussen veiligheidstroepen en opstandelingen. Hierbij kwamen zeker twee personen om het leven. De situatie was in korte tijd weer onder controle.

‘Het consulaat is weer veilig en alle vijandige troepen zijn gedood,’ liet de International Security Assistance Force (ISAF) via Twitter weten.

Nergens veilig

De westelijke provincie Herat staat onder commando van Italiaanse ISAF-militairen. Het gebied staat bekend als relatief rustig. Toch is ook deze regio de laatste tijd opgeschrikt door aanvallen van moslim-millitanten.

De Taliban laat weten dat het om ‘intimidatie-acties’ gaat. ‘Deze aanval was bedoeld om de Amerikanen te laten zien dat ze nergens in dit land veilig zijn,’ luidt de verklaring van de terroristen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.