buitenland

Doodstraf geëist in geruchtmakende verkrachtingszaak India

Door Anne-Marie Spermon - 11 september 2013

Het Openbaar Ministerie in India eist de doodstraf tegen vier mannen die half december vorig jaar een vrouw in een bus ernstig mishandelden en verkrachtten. De mannen worden beschuldigd van moord, omdat de 23-jarige vrouw eind 2012 aan haar verwondingen overleed.

De politie pakte tijdens het onderzoek zes mannen op. Eén van hen is minderjarig en is daardoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en een verplicht heropvoedingstraject. De zesde man, de chauffeur van de bus, lag in maart dood in zijn cel. Volgens de Indiase politie had hij zichzelf opgehangen.

Metalen buis

De mannen vielen de jonge vrouw en haar vriend vorig jaar december aan in een verder lege bus. Zij verkrachtten de vrouw met veel geweld en martelden beide slachtoffers met een metalen buis.

De zes ontdeden zich van het stel door hen uit de rijdende bus te gooien. De man overleefde het drama, maar de vrouw liep ernstig hersenletsel en orgaaninfecties op, waaraan zij uiteindelijk overleed.

Volgens de aanklagers is ophanging gepast, aangezien de groepsverkrachting extreem gewelddadig en gruwelijk was. De doodstraf wordt in India maar zelden opgelegd. De verdediging van de verdachten vraagt om mildheid, omdat de verkrachting hun eerste vergrijp zou zijn.

Massale protesten

De zaak ontketende in India een golf van demonstraties tegen misbruik van vrouwen: dat is al jaren een enorm maatschappelijk probleem. In april overleed een pas vijfjarig meisje na een brute verkrachting.

Sinds het begin van het proces eisen Indiërs tijdens massale protesten dat de vier mannen moeten worden opgehangen. Vrijdag om 11.00 uur Nederlandse tijd doet de rechter in de hoofdstad New Delhi uitspraak; indien hij meegaat met de eis van het OM, moet ook de Indiase Hoge Raad nog instemmen met het doodsvonnis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.