buitenland

Duitsers naar de stembus, partij kanselier Merkel favoriet

Door Servaas van der Laan - 22 september 2013

De stemlokalen in Duitsland zijn zondagmorgen om 8.00 uur geopend voor de Bondsdagverkiezingen. Volgens de peilingen blijft de CDU van Angela Merkel de grootste partij.

Bijna 62 miljoen kiesgerechtigde Duitsers hebben zondag de mogelijkheid om hun stem te geven aan een van de mogelijke toekomstige leden van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer.

Zwart-gele coalitie

Hoewel Merkel onbetwist favoriet in de peilingen blijft (40 procent), is een voortzetting van de huidige coalitie CDU/CSU met de links-rechtse liberale FDP nog ongewis.

Voor de liberale partij van Philipp Rösler dreigt een electorale afstraffing en het is daarom niet zeker of de FDP de kiesdrempel van 5 procent haalt. De partij zweeft in de peilingen rond dat percentage.

Steinbrück

Zoals het er nu voorstaat, wordt de sociaaldemocratische SDP van oud-minister van Financiën Peer Steinbrück de tweede partij achter CDU met 26 procent van de stemmen.

De Groenen staan in de prognoses op 9 procent. Met veel interesse wordt gekeken naar de prestaties van Alternatief voor Duitsland. Aanvankelijk leek de anti-EU-partij de kiesdrempel niet te halen, maar in de laatste peilingen maakt de partij een verrassende opmars door.

Opkomst

De stemlokalen sluiten om 18.00 uur. Direct daarna zijn de prognoses van de uitslag van de publieke zenders ARD en ZDF te verwachten. De voorlopige officiële resultaten worden verwacht in de nacht.

Vier jaar geleden werd met 70,8 procent de laagste verkiezingsopkomst ooit behaald. Of het dit jaar beter zal gaan, is onduidelijk. Net als vier jaar geleden vallen de verkiezingen samen met Oktoberfest waardoor het risico bestaat dat veel feestgangers in Beieren, de rijkste deelstaat van Duitsland, het stemlokaal aan zich voorbij zullen laten gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.