buitenland

Duitsland leverde grondstof voor sarin aan Syrië

Door Anna Vossers - 18 september 2013

Niet alleen Nederlandse, maar ook Duitse bedrijven hebben chemicaliën aan Syrië geleverd die kunnen worden gebruikt voor de fabricering van chemische wapens. Dat heeft de Duitse minister van Economie woensdag bevestigd.

Dat meldt EUobserver.com. Het gaat om zogeheten ‘dual use’-chemicaliën: stoffen die op zich gewoon legaal kunnen worden verhandeld, maar die ook voor militaire doeleinden kunnen worden ingezet.

De Duitse minister bevestigde in een schriftelijk antwoord op kamervragen dat twee opeenvolgende regeringen hadden toegestaan dat de stoffen werden verhandeld. De vragen volgden op een artikel in The New York Times, gebaseerd op informatie die was uitgelekt via klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Sarin

In mei werd al bekend via NRC Handelsblad en RTL Nieuws dat Nederlandse bedrijven in 2003 en in de periode van 2008 tot 2010 glycol naar Syrië hebben verscheept. Glycol wordt gebruikt als grondstof voor onder meer antivries, maar kan ook worden gebruikt voor chemische wapens.

Nu blijkt dat ook Duitsland in de periode van 2002 tot 2006 chemicaliën naar Syrië heeft geëxporteerd, die een grondstof voor het zenuwgas sarin kunnen zijn. Sarin is het gifgas dat bij de aanval van 21 augustus tegen de bevolking van verschillende wijken van Damascus werd ingezet, waardoor meer dan 1.400 mensen overleden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.