buitenland

Een haai in Groot-Brittannië: ‘Het was net een scène uit Jaws’ (video)

Door Anne-Marie Spermon - 04 september 2013

Een wandelaar in Essex, Groot-Brittannië, zag aan de oever van de rivier de Stour een wel heel grote vis zwemmen. Het bleek een haai te zijn van minimaal 1,20 meter lang.

De 27-jarige Jody Gibbons wist niet hoe gauw hij zijn telefoon moest pakken om de vreemde ‘vis’ in het water naast hem te filmen. Hij ontdekte toen dat hij in werkelijkheid iets veel uniekers op beeld vastlegde: een haai van minimaal 1,20 meter, mogelijk zelfs anderhalve meter lang.

Jaws

Uit het ondiepe water stak eerst alleen de vin van de haai, vertelt de stomverbaasde Gibbons. ‘Het leek wel een scène uit de film Jaws.

In de wateren aan de kust van Groot-Brittannië leven zo’n dertig haaiensoorten, maar vrijwel nooit zwemt een haai zover het binnenland in.

Wilde dieren

Essex wordt vaker opgeschrikt door wildedierenverhalen. Iets meer dan een jaar geleden stroopte de politie het hele platteland af omdat inwoners een leeuw zouden hebben ontdekt. De zoektocht werd uiteindelijk gestaakt; een wilde kat zou voor een leeuw zijn aangezien.

In Nederland ontstond begin juli veel ophef toen in Flevoland een doodgereden wolf werd gevonden. De vondst deed de discussie oplaaien over een mogelijke terugkeer van een heuse wolvenpopulatie in Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.