buitenland

Egyptische minister ontsnapt aan moordaanslag

Door Anne-Marie Spermon - 05 september 2013

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Ibrahim heeft een aanslag op zijn leven overleefd. Er vielen ten minste tien gewonden toen een bom ontplofte, niet ver van het huis van de minister in Nasr-City, een wijk in Caïro.

Minister en generaal Ibrahim zou ongedeerd zijn, meldt persbureau Reuters.

Konvooi

De bom ging af vlakbij het konvooi van de minister. Het is nog onduidelijk of de aanslag met een autobom is gepleegd, of dat de bom vanaf een gebouw het konvooi raakte.

De Egyptische politie zou twee verantwoordelijken voor de aanslag hebben doodgeschoten.

Morsi

Generaal Ibrahim trad, als onderdeel van het nieuwe legerregime, hard op tijdens protesten van de aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Hij was één van de ministers die, na de val van Morsi, zijn post behield.

Veel volgelingen van de partij van Morsi, de Moslimbroederschap, zijn de afgelopen twee maanden tijdens demonstraties gedood. Verschillende leden, onder wie broederschapleider Mohamed Badie, zijn opgepakt en worden door de militaire machtshebbers vervolgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.