buitenland

Egyptische regering ontbindt Moslimbroederschap

Door Anne-Marie Spermon - 06 september 2013

De regering van Egypte gaat de Moslimbroederschap als non-gouvernementele organisatie (ngo) opheffen. De partij van de voormalige president Mohamed Morsi registreerde zich in maart als ngo, omdat de organisatie sinds een wetswijziging geen legale politieke partij meer is.

De Egyptische staatskrant Al-Ahram meldt dat de beslissing volgende week officieel naar buiten wordt gebracht. Het besluit van de minister van Sociale Zaken, die ngo-vergunningen beoordeelt, zou echter al wel vaststaan.

Gevolgen

Vorige maand stelde premier Hazem El-Beblawi voor om de Moslimbroederschap wettelijk op te heffen. Een juridische commissie zou een rechtbank deze week hebben geadviseerd in dit voorstel mee te gaan.

Wat voor gevolgen dit precies heeft voor de Broederschap, is nog onduidelijk.

Ondergronds

De Moslimbroederschap werd opgericht in 1924 en zette zijn werk na een bestaansverbod van Egyptische strijdkrachten in 1954 ondergronds voort.

De partij kwam na de Egyptische opstand als winnaar uit de bus bij de nieuwe verkiezingen, en leverde in 2012 Morsi als president. Morsi verloor echter snel aan populariteit; na de val van de president in juli dit jaar werden veel kopstukken van de Broederschap opgepakt door de nieuwe militaire machthebbers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.