buitenland

Ex-paus Benedictus XVI: misbruik nooit willen verbergen

Door Servaas van der Laan - 24 september 2013

Paus emeritus Benedictus XVI heeft nooit geprobeerd om ‘moreel misbruik’ van minderjarigen te maskeren. Misbruik binnen de Katholieke Kerk komt gewoon niet vaker voor dan bij andere organisaties.

Dat schrijft de gepensioneerde geestelijke in een brief aan de Italiaanse wiskundige en kerk-criticus Piergiorgio Odifreddi.

Kritiek

Odifreddi had in zijn essay ‘Beste Paus, ik schrijf je‘ kritiek geleverd op de Katholieke leer die in zijn ogen ‘filosofisch voorbijgestreefd, historisch incorrect en wetenschappelijk onjuist’ is.

De gesloten cultuur van de kerk zou misbruik volgens Odifreddi in de hand werken en voor ‘fantasten’ is het niet moeilijk om daarover te liegen.

Geen maskerade

Die aanklacht wijst Benedictus resoluut van de hand. ‘Ik kan niets anders dan met diepe onsteltenis kennisnemen van wat u zegt over het moreel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Ik heb nooit getracht dergelijke zaken te maskeren,’ schrijft de geestelijke.

Volgens de Duitser wordt het misbruik binnen de Katholieke Kerk overdreven. ‘Men moet niet doen alsof deze afwijking alleen een specifieke “viezigheid” voor het Katholieke geloof betreft,’ schrijft Ratzinger.

Doofpotmethode

De in februari afgetreden paus kreeg in zijn ambtstermijn veel kritiek te verwerken omdat hij te weinig zou doen om seksueel misbruik binnen de kerk te bestrijden.

Volgens sommige critici zou Ratzinger als kardinaal actief hebben gewerkt aan een ‘doofpotmethode’ die misbruik buiten de publiciteit moest houden. De Duitser zou zelfs binnen de beschermende muren van het Vaticaan zijn blijven wonen om aanklachten aan zijn adres te voorkomen.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.