buitenland

Frankrijk positief over akkoord Syrië, rebellen wijzen plan af

Door Shari Deira - 14 september 2013

Frankrijk reageert zaterdag positief op het akkoord dat de Verenigde Staten en Rusland hebben bereikt over de ontmanteling van Syrische chemische wapens. Het Vrije Syrische leger is minder enthousiast.

De Franse minister Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken) noemt het Amerikaans-Russische plan een grote stap voorwaarts.

Doden

Frankrijk hoort bij de felste voorstanders van een militair ingrijpen in Syrië als reactie op de gifgasaanval waarbij honderden doden zijn gevallen. Het staat nog steeds niet vast wie de aanval heeft uitgevoerd, het leger van Bashar al-Assad of de rebellen.

Fabius overlegt maandag in Parijs met zijn Britse en Amerikaanse collega’s, William Hague en John Kerry, over het plan van aanpak dat Kerry samen met de Russische minister Sergej Lavrov presenteerde.

Vechten

De gewapende oppositie, die zich het Vrije Syrische Leger noemt, laakt het plan om Assad van chemische wapens te ontdoen. ‘Wij negeren dit voorstel en vechten verder om de val van het regime te bewerkstelligen,’ zegt hun generaal Salim Idriss.

Volgens de rebellen werkt Assad alleen maar mee om tijd te winnen. Idriss zegt dat Assad al is begonnen met het verplaatsen van de chemische wapens naar Libanon en Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.