buitenland

Frankrijk treedt niet alleen op tegen Syrië, wacht op Amerika

Door Shari Deira - 01 september 2013

Frankrijk is niet van plan alleen actie te ondernemen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het land zal het besluit afwachten van het Amerikaanse Congres over een eventuele aanval.

‘Frankrijk kan dit niet alleen doen,’ zegt de Franse minister Manuel Valls (Binnenlandse Zaken) zondag. ‘We hebben een coalitie nodig.’

Debat

De Franse premier Jean-Marc Ayrault spreekt maandag over de situatie in Syrië met de oppositie en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, voorafgaand aan een Tweede Kamerdebat dat woensdag plaatsheeft.

De aankondiging van president Barack Obama zaterdagavond heeft volgens Valls ‘een nieuwe situatie’ gecreëerd en Frankrijk moet wachten op het ‘eind van deze nieuwe fase’.

President François Hollande zei vrijdag dat de tegenstem van het Britse parlement over een aanval op Syrië, het Franse standpunt niet verandert. Uit een recente peiling blijkt echter dat de Franse bevolking tegen een inval is en denkt dat Hollande zo’n operatie niet kan leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.