buitenland

Franse tekenaar voor de rechter om spotprent paus

Door Tom Reijner - 03 september 2013

De Franse tekenaar en karikaturist Plantu moet volgend jaar juli voor de rechter komen wegens een spotprent. Plantu is de bekendste karikaturist van Frankrijk.

De rechtbank in Parijs maakte dinsdag bekend dat tot rechtsvervolging is besloten.

Benedictus

In maart 2010 verscheen in de Franse krant Le Monde een door Plantu gemaakte spotprent van toenmalig paus Benedictus XVI. Op die prent buigt de paus zich van achteren over een kind. Het bijschrift luidt: ‘Pedofilie. De paus neemt stelling.’

De katholieke organisatie Agrif, die zegt te strijden tegen racisme en voor respect voor de Franse en christelijke identiteit, heeft daarop een klacht ingediend tegen Plantu. De organisatie verwijt hem dat de prent tot ‘haat en religieuze discriminatie’ aanzet.

Bekijk hier de bewuste spotprent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.