buitenland

Geen ontmoeting Obama en Rohani tijdens vergadering VN

Door Shari Deira - 24 september 2013

De Amerikaanse president Barack Obama en de Iraanse president Hassan Rohani zullen elkaar niet ontmoeten nu beide leiders in New York zijn voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN).

Dat zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris dinsdag. Het Witte Huis liet weten dat Amerika openstaat voor een ontmoeting tussen de twee presidenten.

Symbolisch

Hoewel Amerika zinspeelde op een ontmoeting, zouden Iraanse autoriteiten nog niet klaar zijn voor een ontmoeting op presidentieel niveau. Een bespreking van de presidenten zou een symbolische stap zijn in de vertroebelde verhoudingen tussen de landen.

Obama sprak dinsdag op verrassend milde toon over Iran tijdens de Algemene Vergadering. ‘Wij zijn niet uit op een wisseling van de macht en we respecteren het recht van het Iraanse volk op toegang tot vreedzame nucleaire energie,’ aldus Obama.

Relatie

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) laat weten de toenadering van Amerika te steunen. Obama wil de komende drie jaar in het Witte Huis gebruiken om de slechte relatie met Iran te herstellen.

Timmermans wil de toenadering ‘ondersteunen’. Het verhaal van Obama noemde de minister ‘eerlijke en inspirerend’. ‘Mijn pleidooi richting beide partijen is altijd geweest: ga met elkaar praten.’

Intussen zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de houding van Iran tegenover Israël niet is veranderd ondanks het charmeoffensief van Rohani.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.