buitenland

Goudeerlijke zwerver krijgt beloning van tienduizenden dollars

Door Anne-Marie Spermon - 19 september 2013

Voor de Amerikaanse zwerver Glen James is een simpele goede daad uitgegroeid tot een droom. Nadat hij een gevonden tas met bijna 30.000 euro inleverde bij de politie in Boston, begon een inzamelingsactie om de dakloze een nieuw leven te bieden.

De goede daad van James kreeg zoveel aandacht in Amerikaanse media dat er op internet een inzamelingsactie werd gestart om de man te belonen. Inmiddels staat de teller op al op ruim 93.000 dollar – omgerekend niet minder dan 68.000 euro.

God

Zwerver Glen James vond afgelopen zaterdag een zwarte rugzak met een paspoort en meer dan 40.000 dollar (bijna 30.000 euro) aan contant geld. Ondanks dat hij om geld zat verlegen, aarzelde hij geen moment en overhandigde hij zijn spectaculaire vondst aan de politie.

‘Ik zou nog geen cent voor mezelf hebben gehouden,’ verklaarde de bescheiden James tijdens een speciale dankceremonie die maandag door de politie van Boston werd georganiseerd. ‘Ik ben heel erg religieus, en God heeft altijd goed voor mij gezorgd.’ De politie achterhaalde al snel de eigenaar van de tas, waardoor het geld weer bij de rechtmatige eigenaar terechtkwam.

Internet

De Amerikaan Ethan Whittington las over de gebeurtenis en besloot dat een simpel bedankje niet genoeg was. Oorspronkelijk wilde de initiatiefnemer via internet 50.000 dollar ophalen om de eerlijke zwerver te belonen.

‘Het voelt goed dat iemand, vooral in zijn positie, zo eerlijk is zo’n enorm bedrag in te leveren bij de politie. Als we het leven van één iemand kunnen veranderen, kunnen we ook de wereld veranderen,’ sprak de inzamelaar idealistisch.

Nieuw begin

Blijkbaar waren veel Amerikanen het met hem eens: binnen twee dagen stond bijna het dubbele streefbedrag op de inzamelingswebsite en verhoogde Whittington zijn doel naar 250.000 dollar (184.000 euro). Hij probeert ook een tijdelijk huis en een baan voor de zwerver te regelen.

De eerlijke vinder reageerde uitzinnig van vreugde. ‘Deze donaties gaan me helpen opnieuw te beginnen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.