buitenland

Harde kritiek van Ban Ki-moon op Assad lekt uit

Door Tom Reijner - 13 september 2013

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft zich tijdens een vergadering erg kritisch uitgelaten over de Syrische president Bashar al-Assad. Ban dacht dat die vergadering besloten was, maar draaiende camera’s vingen zijn woorden op.

Ban zei vrijdag dat de Syrische president Assad ‘vele misdaden tegen de menselijkheid’ heeft begaan en dat hij zich daarvoor dient te verantwoorden voor een rechter.

Rapport

De secretaris-generaal zei verder dat hij verwacht dat inspecteurs van de Verenigde Naties zullen bevestigen dat bij een aanval in augustus chemische wapens zijn gebruikt. Het onderzoeksrapport naar de gifgasaanval wordt dit weekeinde in New York gepresenteerd.

De uitspraken van Ban over Assad zijn daarom des te opmerkelijker: hij heeft de mogelijke bewijzen die in het onderzoeksrapport staan officieel nog niet onder ogen gekregen.

Besprekingen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov voeren vanavond onderhandelingen over een diplomatieke oplossing van de crisis. Kerry en Lavrov zijn het nog niet eens geworden over een tijdschema voor de vernietiging van de voorraad chemische wapens in Syrië.

De Amerikaanse minister sprak van ‘constructieve’ besprekingen. Zijn Russische collega waardeerde de diplomatieke weg die Kerry – volgens Lavrov – zou zijn ingeslagen. De besprekingen zullen naar verwachting zaterdag worden afgerond, meldt een woordvoerder van de Russische minister.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.