buitenland

Honderden migranten bestormen Spaanse enclaves

Door Anna Vossers - 17 september 2013

Honderden Afrikaanse migranten hebben dinsdag twee Spaanse enclaves in Marokko bestormd. Ze overrompelden de Spaanse grenswachters en vernielden een deel van de afrasteringen rond Melilla en Ceuta.

Dat meldt El País.

Melilla

Melilla en Ceuta zijn twee stukjes Spaans grondgebied aan de Afrikaanse kust. Migranten bestormden dinsdagochtend vroeg eerst Melilla, dat in Marokko ter hoogte van de Spaanse stad Almeria ligt.

Tweehonderd tot driehonderd Afrikanen slaagden erin deze enclave binnen te dringen. Volgens de politie deden ze dat ‘met geweld’ en vernielden ze deels de zes meter hoge omheining, die bestaat uit hekken waar prikkeldraad omheen zit en waarop bewakingscamera’s hangen. Zes wachters en een bestormer raakten lichtgewond.

Ceuta

Later op de dag gebeurde hetzelfde in Ceuta, dat bij de Straat van Gibraltar ligt. 91 bestormers wisten, nadat ze vanaf het strand richting Ceuta waren gezwommen, deze enclave binnen te dringen. Volgens een regeringswoordvoerder ging het vooral om migranten uit landen ten zuiden van de Sahara.

Samen zijn Melilla en Ceuta iets minder dan dertig vierkante kilometer groot. Veel Noord-Afrikaanse vluchtelingen proberen via de enclaves toegang te krijgen tot Europa.

Dinsdag was het precies 516 jaar geleden dat Ceuta Spaans werd. Om de enclave staan grote hekken, die het de bijnaam ‘Fort Europa’ hebben bezorgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.