buitenland

Inval bij Gouden Dageraad na moord op linkse rapper

Door Servaas van der Laan - 18 september 2013

De Griekse politie heeft een huiszoeking verricht bij een kantoor van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad in Athene. De politie vermoedt dat neonazi’s van die partij verantwoordelijk zijn voor de moord op een antifascistische rapper.

Dat meldt de BBC.

Het slachtoffer is de 34-jarige Pavlos Fyssas die in hiphop-kringen bekendstaat als Killah P.. Volgens getuigen raakte de man dinsdagavond betrokken bij een dispuut na de Champions League-wedstrijd Olympiakos Piraeus tegen Paris Saint-Germain (1-4) net na middernacht in het district Keratsini nabij het voetbalstadion van Olympiakos in de Griekse hoofdstad.

Opgewacht

Na het opstootje werd hij buiten het café opgewacht door een groep van vijftien mannen. Het slachtoffer werd meerdere keren geslagen, geschopt en gestoken met een mes.

Toen de politie arriveerde, leefde de man nog. Hij zou zijn moordenaar nog net hebben kunnen identificeren voordat hij aan zijn verwondingen overleed. De politie heeft de door het slachtoffer beschreven man gearresteerd. Die zou zijn daad al hebben bekend.

Rellen

Het is alweer een tijd onrustig in Athene waar veel groeperingen de straat op gaan vanwege de bezuinigingen. De Griekse minister van Openbare Orde noemt de situatie in de hoofdstad ‘kritiek’ en heeft een bezoek aan Italië afgezegd.

Gouden Dageraad is fel tegen de bezuinigingen en hervormingen en geniet daardoor populariteit in Griekenland. Maar de partij, veelal gelieerd aan het neonazisme, wordt ook regelmatig in verband gebracht met criminele activiteiten. De Griekse Socialisten willen daarom dat de partij verboden wordt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.