buitenland

Israël: sancties tegen Iran juist nu versterken

Door Shari Deira - 27 september 2013

De internationale sancties tegen Iran moeten niet worden versoepeld, maar zouden juist nu moeten worden verscherpt. Het land is nog niet veranderd.

Dat zegt de Israëlische minister Gilad Erdan van Bescherming Bevolking vrijdag in de krant Jerusalem Post.

Hand

Dat Iran nog niet is veranderd, concludeert Erdan uit het feit is dat de Iraanse president Hassan Rohani de Amerikaanse president Barack Obama niet de hand wilde schudden tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

‘De man die alles beslist is [ayatollah] Khamenei en Rohani is het aardige gezicht dat ze tonen. Het ergste dat kan gebeuren, is de sancties nu stop te zetten,’ zegt Erdan.

Atoombom

Eerder deze week zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al dat Iran ongeloofwaardig is als het land zegt geen atoombom te produceren. Het land zou met ‘geruststellende woorden en symbolische acties’ door kunnen gaan op weg naar een bom.

De Iraanse minister Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) en zijn Amerikaanse collega John Kerry, hebben donderdagavond een halfuur met elkaar overlegd. Het overleg was volgens alle betrokkenen constructief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.