buitenland

Japan steekt honderden miljoenen in lekkende kerncentrale

Door Anne-Marie Spermon - 03 september 2013

De Japanse overheid maakt 360 miljoen euro extra vrij om de problemen rondom de kerncentrale van Fukushima het hoofd te bieden. Sinds de aardbeving in 2011 lekken nog altijd grote hoeveelheden radioactief water weg.

Het radioactieve water vermengt zich met het grondwater rondom de centrale, en belandt zo uiteindelijk in zee.

Koelsysteem

De regering is van plan een muur van bevroren aarde om de ondergrondse reactoren te bouwen, om het lekken tegen te gaan. Daarnaast steekt Japan extra geld in nieuwe zuiveringsinstallaties, die het stralingsniveau rondom de centrale moeten verlagen.

Sinds het ongeluk, nu twee jaar geleden, is het koelsysteem van de kernreactoren kapot, waardoor grote hoeveelheden verkoelend water nodig zijn. Hierdoor ontstaat per dag echter ongeveer 400.000 liter radioactief koelwater.

Publieke veiligheid

De rekening van Fukushima drukt als een enorme last op de regering, maar volgens minister van Economische Zaken Akira Amari is het kostenplaatje ‘van latere zorg’.

Omdat energiemaatschappij Tepco de schade niet genoeg weet te beperken, kan de overheid niet anders dan ingrijpen. ‘Dit is een kwestie van publieke veiligheid,’ aldus de minister.

Olympische Spelen

Een structurele oplossing voor de nasleep van het ongeluk met de kerncentrale is nog niet gevonden, maar de Japanners proberen op korte termijn koste wat kost de problemen in te dammen. Tokio hoopt over enkele dagen te worden gekozen als gastheer van de Olympische Spelen van 2020 – Japan moet aan het Internationaal Olympisch Comité bewijzen dat de situatie onder controle is.

Intussen probeert de regering, onder luid protest, andere nucleaire centrales te heropenen. Het land kampt met een groot energietekort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.