buitenland

John Kerry: regime Syrië gebruikte sarin bij gifgasaanval

Door Shari Deira - 01 september 2013

Het Syrische regime maakte bij de gifgasaanval op 21 augustus gebruik van het zenuwgas sarin. Dat blijkt uit proefmonsters die de Verenigde Staten in Syrië hebben verzameld.

De Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) maakte dat zondag bekend.

Rapport

Sporen van het dodelijke zenuwgas zijn aangetroffen op haarstukjes en bloed. Sarin wordt gezien als een van de het snelst werkende chemische middelen die kunnen worden gebruikt voor chemische oorlogsvoering.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban ki-Moon zei zondag dat het gebruik van chemische wapens ‘niet ongestraft’ kan blijven. Hij riep de wapeninspectie van de VN op zo snel mogelijk met een rapport te komen over Syrië.

Teleurgesteld

Inwoners van de Syrische hoofdstad Damascus reageerden vandaag opgelucht op het besluit van de Amerikaanse president Barack Obama om een militaire interventie mogelijk te maken. Ze zijn echter ook teleurgesteld dat hij eerst een stemming wil houden in het Congres.

De Syrische staatstelevisie noemt de toespraak van Obama van zaterdagavond een ‘historische nederlaag’. Volgens de staatskrant markeert het besluit van Obama om te wachten op het Congres ‘het begin van een historische Amerikaanse terugtrekking’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.