buitenland

Kenia: alle gijzelaars uit winkelcentrum geëvacueerd

Door Anna Vossers - 23 september 2013

Volgens de Keniaanse autoriteiten zijn alle gijzelaars uit het door militanten bezette winkelcentrum Westgate in Nairobi geëvacueerd. De Amerikaanse president Barack Obama heeft gezegd dat de internationale gemeenschap gezamenlijk moet optreden tegen bewegingen zoals al-Shabaab.

Obama, wiens vader uit Kenia afkomstig is, heeft de aanslag van de militante islamitische organisatie al-Shabaab veroordeeld. Hij bood zijn condoleances aan aan het Keniaanse volk en zei dat de Verenigde Staten Kenia op alle mogelijke manieren zullen steunen.

Voortgang

Volgens de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken is de gijzelingsactie zo goed als over. De ten minste zeven terroristen die zich nog in het gebouw bevinden, zouden nog in leven zijn. Het leger zegt alle mogelijke vluchtwegen van de overgebleven terroristen in de gaten te houden.

Drie terroristen zijn inmiddels gedood. Tien mensen zouden daarnaast zijn gearresteerd, omdat ze betrokken waren bij de aanval.

Gijzeling

Het winkelcentrum Westgate in Nairobi wordt sinds zaterdagmiddag bezet door terroristen van al-Shabaab. Toen stormden tien tot vijftien zwaarbewapende mannen het winkelcentrum Westgate binnen en openden het vuur op de menigte.

Wie niet kon aantonen moslim te zijn, werd ter plekke geëxecuteerd. Ook werden veel mensen gegijzeld.

Doden

Het dodental van de terroristische actie staat op 62. Onder de slachtoffers is de Nederlandse Elif Yavuz, die hoogzwanger was, en haar Australische echtgenoot. Yavuz werkte voor een onderdeel van de Clinton Foundation.

Ex-president van de Verenigde Staten Bill Clinton heeft maandag in een verklaring gezegd de dood van Yavuz te betreuren. ‘Ze was briljant, toegewijd en zeer gewaardeerd door haar collega’s’, aldus Clinton.

Van de 175 mensen die sinds zaterdag in het ziekenhuis waren opgenomen, omdat ze gewond waren geraakt bij de aanslag, liggen er volgens de Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken Lenku nog vijftig in hospitalen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.