buitenland

Kenia vraagt om arrestatie van Britse ‘Witte Weduwe’

Door Anna Vossers - 26 september 2013

De internationale politieorganisatie Interpol heeft op verzoek van Kenia een arrestatiebevel uitgegeven voor de Britse Samanthe Lewthwaite. Deze vrouw, in de Britse pers bekend als de ‘Witte Weduwe’, is de weduwe van een van de daders van de aanslagen in Londen in 2005.

In het arrestatiebevel staat niet dat zij wordt gezocht voor de terroristische aanval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi. In de media is zij daarmee wel in verband gebracht.

Verklede mannen

Bij die door de Somalische terreurbeweging al-Shabaab opgeëiste aanval vielen voor zover bekend 67 doden. Het is onduidelijk hoeveel lichamen er nog in het puin liggen.

Keniaanse agenten en een bron bij de Britse inlichtingendienst hebben gezegd dat er een blanke vrouw onder de daders was. De minister van Binnenlandse Zaken zei juist dat er geen vrouwen onder de terroristen waren, maar wel mannen die zich als vrouwen hadden verkleed.

Weduwe

Lewthwaite, een 29-jarige bekeerde moslima, staat bekend als een sleutelfiguur binnen terreurbeweging al-Shabaab. Nadat haar man Germaine Lindsay, die toen 19 jaar oud was, zichzelf op 7 juli 2005 opblies in de Londense metro, heeft zij het Verenigd Koninkrijk verlaten.

Haar naam is de afgelopen jaren meerdere keren opgedoken in verband met terreur. Zo zou aanslagen op hotels in de Keniaanse havenstad Mombasa hebben beraamd. Zij zou op een vals Zuid-Afrikaans paspoort reizen onder de naam Natalie Webb.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.