buitenland

Keniaanse president spreekt met geen woord over vermisten

Door Servaas van der Laan - 24 september 2013

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft de familieleden van de ongeveer 65 personen die vermist raakten bij de gijzeling van het winkelcentrum Westgate geen duidelijkheid kunnen geven. Kenyatta zei dat alle terroristen zijn verslagen maar sprak met geen woord over de tientallen vermisten.

De president bevestigde dat 61 burgers zijn omgekomen bij de terreuraanval van moslimmilitanten op het winkelcentrum. Ook zes soldaten overleefden de gevechten niet.

Terroristen

De president, die zichzelf tegenover het Internationaal Strafhof moet verantwoorden voor misdaden tegen de menselijkheid, zei dat alle terroristen nu door het leger zijn overmeesterd. Vijf strijders werden gedood en elf andere personen die verband houden met de aanval zijn gearresteerd.

Over de nationaliteit van de aanvallers kon Kenyatta niets zeggen. Forensische wetenschappers zijn op dit moment bezig om de nationaliteit van de terroristen vast te stellen.

Vermisten

Opvallend genoeg liet de Keniaanse leider de belangrijkste vraag voor veel familieleden onbeantwoord. ‘Wat is er gebeurd met de 65 personen die nog in het winkelcentrum verbleven?’ Bezorgde familieleden kunnen maar geen contact met ze krijgen. Onduidelijk is of ze de gijzeling hebben overleefd.

Voor Nederland is er ook nog altijd onduidelijkheid over de mogelijke relatie met ons land van de terroristen. Volgens Pownews is één van de Somalische terroristen een man die in Nederland aan de Hogeschool van Amsterdam studeert. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan dit echter niet bevestigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.