buitenland

Leger verovert winkelcentrum Nairobi: twee terroristen gedood

Door Servaas van der Laan - 23 september 2013

Het Keniaanse leger is bezig het door moslimfundamentalisten ingenomen winkelcentrum Westgate over te nemen. Soldaten wisten zeker twee terroristen te doden en enkele anderen te verwonden.

Dat meldt het Keniaanse dagblad The Star.

Verstopt

Het leger laat weten dat het winkelcentrum nu door soldaten is ingenomen maar dat enkele terroristen zich nog in het gebouw verschuilen. Zo goed als alle nog in leven zijnde gijzelaars zijn bevrijd. Het gebouw staat op dit moment in brand.

Eerder op maandag werden explosies gehoord bij het winkelcentrum. ‘Westgate is exploding’ liet een Zuid-Afrikaanse correspondent in Nairobi via Twitter weten. Volgens de Verenigde Naties werden de ontploffingen veroorzaakt door het leger dat zich een weg in het gebouw probeerde te banen, zo meldt RTL-correspondent Arthur de Leeuw via Twitter.

Nederlanders

Drie van de gijzelnemers zouden de Nederlandse nationaliteit hebben, maar die berichten worden nergens bevestigd. Ook zouden maandag tien personen zijn gearresteerd toen zij op een KLM-vlucht naar Amsterdam wilden stappen. Onder hen zou de 38-jarige Somalische Nederlander Mohamed Hussein Ahmed zijn, zo meldt het twitteraccount van de Somalische terreurbeweging al-Shabaab.

De Somalische terroristen houden via het twitterkanaal de schone schijn op. Volgens de moslimfundamentalisten zijn de ‘mujahideen’ aan de winnende hand en schakelen ze de Keniaanse soldaten uit. Maar gezien de laatste tweet ‘Allahu Akbar!’ kan het ook zijn dat de terroristen intussen zijn overgeschakeld op de zelfmoord-taktiek.

Moslim of dood

Zaterdag stormden tien tot vijftien zwaarbewapende terroristen het winkelcentrum Westgate binnen en openden het vuur op de menigte. Wie niet kon aantonen moslim te zijn, werd ter plekke geëxecuteerd.

Zeker 68 mensen overleefden de aanval niet. Onder de doden is ook een 33-jarige Nederlandse vrouw die in Kenia voor de Bill and Melinda Gates Foundation werkte. Volgens GeenStijl was de vrouw acht maanden zwanger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.