buitenland

Leider extreemrechtse partij Gouden Dageraad gearresteerd

Door Anna Vossers - 28 september 2013

In Griekenland is de partijleider en van de neonazistische partij Gouden Dageraad aangehouden. Nikolaos Mihaloliakos wordt verdacht van het opzetten van een criminele organisatie.

Er is ook een parlementariër van Gouden Dageraad opgepakt en er zouden nog meer arrestatiebevelen klaarliggen. Dat meldt de BBC.
Volgens Griekse media heeft de politie vastgesteld dat hoge partijfunctionarissen van Gouden Dageraad banden hebben met  knokploegen en criminelen.

Killah P.

De arrestatie volgt op de moord op rapper Pavlov Fyssas, in hiphop-kringen bekend als Killah P. Die als antifascistisch bekendstaande muzikant werd tien dagen geleden vermoord in Athene. De 45-jarige verdachte van de moord, die al heeft bekend, zegt banden met de extreemrechtse Gouden Dageraad te hebben.

De politie deed kort na de moord al invallen bij kantoren van Gouden Dageraad. De partij zegt niets met de moord te maken te hebben.

Protesten

De moord op Killah P. leidde tot protesten in Athene en andere delen van het land. Gouden Dageraad, dat nu 18 van de 300 zetels in het Griekse parlement heeft, kelderde in de peilingen.

Gouden Dageraad is de afgelopen maanden beschuldigd van meerdere aanvallen op migranten en politieke tegenstanders. Eerder deze maand zou de partij achter een aanval op leden van de communistische partij hebben gezeten, waardoor negen communisten naar het ziekenhuis moesten vanwegen de verwondingen die ze daarbij opliepen.

Partij

Gouden Dageraad werd in 1985 opgericht door Michaliakos. De belangrijkste partijpunten zijn het uitzetten van illegale immigranten en het stichten van een onafhankelijk Griekenland, zonder buitenlandse leningen.

Het logo van de partij lijkt op een hakenkruis en partijleden gebruiken met regelmaat de Hitlergroet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.