buitenland

Merkel: Duitse chemicaliën niet gebruikt voor sarin

Door Tom Reijner - 19 september 2013

Duitsland heeft geen aanwijzingen dat de chemicaliën die het land aan Syrië leverde, gebruikt zijn voor de productie van chemische wapens. De regering heeft ‘zeer nauwkeurig in de gaten gehouden’ waar de chemicaliën voor werden gebruikt.

‘Voor zover ik kan nagaan, zijn ze gebruikt voor civiele doeleinden,’ zegt bondskanselier Angela Merkel woensdagavond in een vraaggesprek met de Duitse zender ARD.

Chemische wapens

Eerder die dag werd bekend dat Duitsland Syrië chemicaliën leverde die ook voor het maken van chemische wapens kunnen worden gebruikt.

Volgens de Duitse regering is in de jaren 2002 en 2003 zo’n 40 ton geleverd en in de jaren 2005 en 2006 meer dan 97 ton. Het gaat onder meer om natriumfluoride.

Nederland

In mei meldden NRC Handelsblad en RTL Nieuws dat ook Nederlandse bedrijven in 2003 en in de periode van 2008 tot 2010 glycol naar Syrië hebben verscheept. Glycol wordt gebruikt als grondstof voor onder meer antivries. Het kan echter ook worden gebruikt als grondstof voor sarin.

Sarin is het gifgas dat bij de aanval van 21 augustus tegen de bevolking van verschillende wijken van Damascus werd ingezet, waardoor meer dan 1.400 mensen overleden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.