buitenland

Minister Kerry: Assad kan aanval op Syrië nog voorkomen

Door Shari Deira - 09 september 2013

De Syrische president Bashar al-Assad kan een militaire aanval op zijn land afwenden, als hij al zijn chemische wapens opgeeft. Assad heeft daarvoor een week de tijd.

Dat heeft de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) maandag gezegd. Kerry zei tijdens een bezoek in Londen dat alleen Assad, diens broer, en een generaal bij de chemische wapens kunnen komen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verduidelijkte na de opmerking van Kerry dat de minister zijn opmerking niet letterlijk bedoelt. Het was een commentaar waarop hij geen serieus antwoord verwacht.

Onderhandelen

De Rusissche minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) deed vandaag nog een oproep dat landen met Assad moeten onderhandelen over vrede. Volgens Kerry is het Assad die niet wil overleggen, zolang hem wordt verboden chemische wapens te gebruiken.

Kerry herhaalt dat hij ‘sterk bewijs’ heeft. ‘De vraag is nu: Wat gaan we ermee doen? Onze rug toekeren? Een moment stilte houden?’

President Assad benadrukte in een interview dat de Verenigde Staten volgens hem geen enkel bewijs hebben dat hij gifgas heeft ingezet. Hij wil ook niet bevestigen dat de Syrische regering over chemische wapens beschikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.