buitenland

Nederland maakt excuses voor executies Nederlands-Indië

Door Servaas van der Laan - 12 september 2013

Nederland heeft excuses gemaakt voor de standrechtelijke executies die tijdens de koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië zijn voltrokken. Ambassadeur Tjeerd de Zwaan heeft de excuses in Jakarta uitgesproken.

‘Namens de Nederlandse regering bied ik excuses aan voor deze excessen,’ sprak de chef de poste in een cultureel centrum in de Indonesische hoofdstad op het eiland Java.

Volgens de ambassadeur draagt de Nederlandse regering een ‘bijzondere verantwoordelijkheid’ voor de weduwen van slachtoffers van de executies.

Sober

Nederlandse militairen maakten zich daar volgens De Zwaan onder meer schuldig aan in het toenmalige Zuid-Celebes en het dorp Rawagedeh op Java.

In het centrum waren verschillende familieleden van weduwen uit Zuid-Sulawesi aanwezig bij de sobere plechtigheid. De weduwen zelf konden er vanwege hun hoge leeftijd niet bij aanwezig zijn.

Persoonlijk

De ambassadeur zoekt deze vrouwen volgende week op om ook aan hen persoonlijk excuses te maken. Ook krijgen de vrouwen een schadevergoeding van de Nederlandse staat.

Andere weduwen kunnen zich ook tot Nederland wenden voor een schadevergoeding en hoeven dit niet meer via een rechter te doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.