buitenland

Obama dient voorstel in bij Congres voor aanval Syrië

Door Shari Deira - 01 september 2013

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een wetsvoorstel ingediend bij het Congres, waarin hij formeel toestemming vraagt om Syrië te mogen aanvallen. Obama wil zo voorkomen dat het Syrische regime nogmaals chemische wapens inzet.

Dat heeft het Witte Huis zaterdagavond bekendgemaakt. Obama heeft wel de bevoegdheid om zelf in te grijpen in Syrië maar hij wil het debat aangaan met het Congres (de Senaat en het Huis van Afgevaardigden).

Voorstel

President Obama wil met een beperkte militaire actie toekomstig gebruik van chemische wapens ‘ontmoedigen, ontwrichten, voorkomen en verminderen’. Het duurt nog even voordat er een beslissing wordt genomen over een eventuele militaire actie.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt waarschijnlijk pas in de week van 9 september bijeen om over Obama’s voorstel te praten, zo liet voorzitter John Boehner weten. Obama heeft dus nog even de tijd om zich voor te bereiden op het debat.

Obama denkt dat de Verenigde Staten sterker staan als het besluit wordt goedgekeurd door het Congres en het Amerikaanse volk. Dat wordt nog lastig want veel congresleden en de Amerikaanse bevolking zitten niet te wachten op een inval.

Bewijs

Een regeringsfunctionaris zegt dat het Witte Huis verwacht dat het Congres zal instemmen met een beperkte aanval op Syrië.

De Amerikaanse inlichtingendiensten maakten vrijdag bekend bewijs te hebben dat het regime van president Bashar al-Assad achter de gifgasaanval zit van 21 augustus. Hierbij zouden 1.429 Syriërs om het leven zijn gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.