buitenland

Obama houdt historisch telefoongesprek met Rohani

Door Anna Vossers - 27 september 2013

De Amerikaanse president Barack Obama heeft met de Iraanse president Hassan Rohani gebeld over het nucleaire programma van Iran. Volgens Obama kunnen de twee landen samen een oplossing vinden.

Het was voor het eerst sinds 1979 dat de staatshoofden van de twee landen elkaar rechtstreeks spraken.

Nucleaire activiteiten

Iran en de Verenigde Staten zoeken sinds enkele weken toenadering tot elkaar, maar de landen waren nog niet klaar om een officiële ontmoeting tussen de beide presidenten te organiseren. Zowel Obama als Rohani was in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Volgens Rohani zijn de nucleaire activiteiten van Iran alleen bedoeld voor het vreedzaam opwekken van kernenergie. Obama vreest dat Iran bezig is met het fabriceren van kernwapens.

Ministers

Donderdag spraken ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif en zijn Amerikaanse collega John Kerry met elkaar.

‘Ik ben tevreden met deze eerste stap,’ aldus Zarif na afloop van zijn overleg met Kerry. ‘Nu moeten we kijken of we onze positieve woorden met serieuze daden kunnen combineren, zodat we vooruit kunnen.’

Sancties

De wensen van Iran zijn duidelijk. Het land wil dat de sancties tegen Iran worden opgeheven. Diverse strafmaatregelen zouden de economie van het land schaden.

Iran staat hoog op de agenda voor een ontmoeting van aanstaande maandag tussen Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die net als Obama vreest dat Iran kernwapens ontwikkelt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.