buitenland

Obama: Russisch plan Syrië ‘mogelijk positieve ontwikkeling’

Door Anna Vossers - 10 september 2013

De Amerikaanse president Barack Obama noemt het Russische voorstel om de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht te stellen een ‘positieve ontwikkeling’. Het plan kan een militaire interventie van de Verenigde Staten in het land overbodig maken.

Dat zei Obama in de nacht van maandag op dinsdag tegen nieuwszender CNN.

Toezicht

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, zei maandag vanuit Moskou wel wat te zien in het Russische voorstel. Hij hoopt ermee een militaire actie tegen Syrië te voorkomen.

Het plan is een mogelijke doorbraak, zei Obama, ‘als het echt is’. Obama waarschuwde er niet zeker van te zijn dat het Rusland en Syrië niet om ‘vertragingstactieken’ gaat.

Internationale reacties

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, maakte maandag de opmerking dat Syrië een aanval kan voorkomen door alle chemische wapens binnen een week af te zweren. Zijn Russische en Syrische ambtsgenoten bespraken deze opmerking in Moskou en kwamen met de optie van toezicht op de chemische wapens van Syrië.

China en Iran hebben aangegeven achter het voorstel te staan.

Congres en Senaat

Obama erkende ook dat het onzeker is dat het Congres instemt met een militaire aanval op Syrië. Hij kan dan zelf alsnog tot een aanval besluiten, maar zegt daarover nog geen beslissing te hebben genomen. Het Congres en de mening van het Amerikaanse volk neemt hij ‘zeer serieus’.

Een geplande stemming van de Amerikaanse Senaat over Syrië gaat woensdag in ieder geval niet door. Volgens ingewijden is die afgezegd, omdat Rusland meedenkt over een diplomatieke oplossing zonder militair ingrijpen. De stemming vindt mogelijk later in de week alsnog plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.