buitenland

Obama vindt kleine meerderheid tegen Assad op G20

Door Servaas van der Laan - 06 september 2013

De Amerikaanse president Barack Obama is er op de G20-top in het Russische Sint-Petersburg in geslaagd om een nipte meerderheid van landen te vinden die vinden dat de internationale gemeenschap maatregelen moet nemen tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Maar aan die overwinning heeft Obama niet veel omdat Rusland nog altijd tegen is.

Daarmee is de economische top, ondanks de totstandkoming van een gezamenlijke verklaring, toch op een deceptie uitgelopen voor de Amerikaanse president.

Die had namelijk gehoopt om zijn Russische collega te kunnen overtuigen van de noodzaak om Assad een lesje te leren na het gebruik van chemische wapens. Daarmee zou de Syriër namelijk een door de internationale gemeenschap vastgestelde grens over zijn gegaan.

Bondgenoten

Maar Poetin voelt er weinig voor om zijn vriendschap met Assad op het spel te zetten. Sterker nog, als Obama het in zijn hoofd haalt om Syrië aan te vallen, dan zal Poetin het land beschermen met een raketschild.

Daar liet de Russische president donderdag al geen twijfel over bestaan en vrijdag bij aflsuiting van de top herhaalde hij dat standpunt nog maar eens. Poetin zegt alleen een internationale actie tegen Syrië te kunnen steunen als er bewijs van het gebruik van chemische wapens is. Zulk bewijs zegt de Rus nog niet te hebben gezien.

Resolutie

Elf van de twintig landen ondertekenden vrijdagavond de verklaring waarin wordt gevraagd om een ‘krachtige internationale reactie op de de ernstige schending van de mondiale regels’.

Volgens de landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije, staat het vast dat het regime van Assad chemische wapens heeft gebruikt. Ook erkennen de landen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties al twee en een half jaar compleet is verlamd. Dezelfde frustratie werd donderdag ook al geuit door de Amerikaanse ambassadeur aan de Verenigde Naties Samantha Power. Onder de tegenstemmers bevinden zich, naast Rusland, China, India en Indonesië, Argentinë, Brasilië e Zuid-Afrika.

De schuld bij Assad

Obama besloot de G20 vrijdagavond met de observatie dat hij toch wel tevreden was dat in ieder geval de meerderheid van de aanwezige landen Assad als schuldige aanwijst van het gebruik van chemische wapens.

Iets wat, zo zei Obama verongelijkt, Poetin niet over zijn lippen kan krijgen. Volgende week stemt naar verwachting het Amerikaanse Congres over de kwestie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.