buitenland

Ontvoerde visser ontsnapt na 41 jaar uit Noord-Korea

Door Tom Reijner - 13 september 2013

De Zuid-Koreaanse visser Jeon Wook-pyo is na een ontvoering van 41 jaar geleden ontkomen aan het stalinistische regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. De 68-jarige man is naar zijn geboorteland teruggekeerd.

Het is nog onduidelijk hoe de man Noord-Korea heeft kunnen verlaten. Het is nagenoeg onmogelijk het gesloten land uit te gaan. De regering van Zuid-Korea zegt vrijdag dat de visser in augustus eerst naar een ander land – vermoedelijk China – vluchtte.

Verhoor

Vanuit China zou de man de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye om hulp hebben gevraagd. In de brief schrijft de visser dat hij zijn familie meer begon te missen en dat hij zijn oude dag graag in Zuid-Korea wilde doorbrengen.

Toen de man zijn geboortegrond betrad, werd hij eerst zorgvuldig onderworpen aan een verhoor. De Zuid-Koreanen wilden er zeker van zijn dat de man geen spion was.

Spionnen

Het komt namelijk vaker voor dat vluchtelingen uit Noord-Korea zeggen te zijn ontsnapt, maar dat achteraf blijkt dat zij in werkelijkheid spionnen zijn. Naar verluidt is het aantal Noord-Koreaanse spionnen in Zuid-Korea aanzienlijk.

Ontvoeringen van Zuid-Koreanen hebben sinds het uitbreken van de Koreaanse oorlog in 1950 regelmatig plaats. Bij de ontvoering van de visser in 1972 in de Gele Zee werden 24 andere vissers meegenomen: van hen ontbreekt sindsdien elk spoor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.