buitenland

Oud-president Nelson Mandela ontslagen uit het ziekenhuis

Door Shari Deira - 01 september 2013

Oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika is ontslagen uit het ziekenhuis en is zondag thuis gekomen. De toestand van Mandela is nog steeds ‘kritiek en zo nu en dan instabiel’.

BBC News berichtte zaterdag dat Mandela het ziekenhuis had verlaten, maar dat bericht werd kort daarna door de regering weersproken.

Zorg

Het medische team van Mandela is ervan overtuigd dat de oud-president dezelfde ‘intensieve zorg’ kan krijgen in zijn huis in Houghton, die hij kreeg in het ziekenhuis. Zijn huis is zodanig aangepast dat dat mogelijk is.

Mandela wordt behandeld door hetzelfde medische personeel als in het ziekenhuis. Mocht het thuis toch niet goed gaan, dan wordt Mandela weer opgenomen in het ziekenhuis.

Longen

De 95-jarige Mandela werd op 8 juni in het ziekenhuis in Pretoria opgenomen vanwege een chronische longinfectie. Het leek erop dat de oud-president het niet zou redden, maar niets bleek minder waar.

Mandela zou zwakke longen hebben overgehouden door de tuberculose die hij opliep tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.