buitenland

Partijtop FDP stapt op na desastreuze verkiezingen

Door Shari Deira - 23 september 2013

Het volledige partijbestuur van de FDP biedt zijn ontslag aan na de verkiezingsnederlaag in Duitsland. De liberale partij haalde bij de parlementsverkiezingen 4,8 procent van de stemmen, te weinig om in de Bundestag te komen.

FDP-leider Philipp Rössler en de rest van de partijtop zullen hun vertrek maandag in Berlijn bekendmaken.

Verantwoordelijkheid

De FDP vormde de laatste vier jaar een coalitie met de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. Voor het eerst sinds 1949 zijn de liberalen niet in de Duitse Tweede Kamer vertegenwoordigd.

Twee jaar geleden volgde Rössler Guido Westerwelle op als partijleider en vicebondskanselier. Hij zei zondagavond al dat hij zijn politieke verantwoordelijkheid zou nemen.

Opvolger

Mogelijke opvolger van Rössler is Christian Lindner, zijn naam wordt veel genoemd. Lindner is leider van de liberalen in de deelstaat met de meeste inwoners, Noord-Rijnland-Westfalen. Diverse FDP-leiders uit andere deelstaten hebben al aangegeven in Lindner een goede opvolger te zien.

In Duitsland wordt intussen druk gespeculeerd over een nieuwe coalitie. Merkel haalde net geen absolute meerderheid en moet dus op zoek naar een andere partij. Mogelijk zal de bondskanselier samen gaan regeren met de sociaaldemocraten (SPD).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.