buitenland

Paus: niet blijven hameren op verbod homohuwelijk en abortus

Door Shari Deira - 19 september 2013

De Rooms-Katholiek Kerk moet het verbod van het homohuwelijk, voorbehoedmiddelen en abortus in de leer niet laten overheersen. De kerk moet in haar leer uitnodigender zijn, waarbij priesters begripvolle pastores zijn en geen koude, dogmatische bureaucraten.

Dat heeft paus Franciscus gezegd in interviews met tijdschriften van de jezuïeten, de religieuze orde waarvan hij lid is. Volgens de paus is de kerk ‘geobsedeerd’ geraakt door het preken over het homohuwelijk, voorbehoedmiddelen en abortus.

Toon

Paus Fransicus biedt in het openhartige vraaggesprek geen uitzicht op spoedige veranderingen in de ethische standpunten van de kerk, maar hij probeert de toon in de uitlatingen van de kerkleiders te veranderen.

Volgens de paus staat niet veroordelen, maar mededogen voorop. Hij zegt dat de 1,2 miljard leden tellende kerk ‘zich heeft opgesloten in kleine zaken, in bekrompen regels’.

Wonden

De kerk zou verder ‘een nieuw evenwicht’ moeten vinden tussen de talrijke elementen van haar leer en er aan bijdragen dat ‘de wonden van de mensen worden genezen’.

Uitspraken van paus Franciscus baarde eerder opzien toen hij zich al mild uitliet over homoseksuelen. ‘Als een gay op zoek is naar God, wie ben ik dan om daar over te oordelen,’ aldus de kerkvader.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.