buitenland

Ploumen geeft laatste miljoenen noodhulp aan Syrië

Door Servaas van der Laan - 11 september 2013

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maakt 17 miljoen euro over naar vluchtelingenorganisatie UNHCR voor de hulp aan Syrische vluchtelingen. Daarmee is de bodem van het Nederlandse budget voor noodhulp bereikt.

Dat liet de minister woensdag weten tijdens een bezoek aan een gebied waar veel Syrische vluchtelingen naartoe zijn getrokken in Jordanië.

Vluchtelingen

Van het geld gaat weer 7,5 miljoen euro naar de Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis die zich bekommert over de ongeveer vier miljoen binnenlandse vluchtelingen.

Een zelfde bedrag is bestemd voor Syriërs die over de grenzen zijn gevlucht. Zij bevinden zich vooral in de landen Jordanië en Libanon.

Overvol

De overige 2 miljoen euro is bedoeld om binnen Libanon draagvlak te creëren voor de vele vluchtelingen die het land opneemt. In Libanon zouden al zeker meer dan een miljoen vluchtelingen bivakkeren en het land kan de grote mensenstroom moeilijk aan.

In totaal heeft Nederland nu 42 miljoen euro aan Syrië uitgegeven. Dat is het overgrote deel van de 59 miljoen euro die Nederland aan noodhulp heeft besteed. Daarmee heeft Ploumen binnen het jaar het volledige budget voor pure noodhulp al uitgegeven.

Dit kabinet bezuinigt 1 miljard euro op ontwikkelingshulp. Doordat nu 0,68 procent van het bruto binnenlands product aan ontwikkelingssamenwerking wordt uitgegeven, bedraagt het volledige budget voor 2013 4,3 miljard euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.