buitenland

Poetin dreigt Amerikanen met raketschild bij aanval op Syrië

Door Servaas van der Laan - 05 september 2013

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse collega Barack Obama bij aanvang van de G-20 in Sint-Petersburg in duidelijke taal laten weten dat zijn land niet zit te wachten op een Amerikaanse aanval op Syrië. Als de Amerikanen die stap zetten, zullen de Russen antwoorden met een raketschild rond Syrië.

Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Daarmee is de toon voor de economische top in de voormalige Russische hoofdstad direct gezet. Poetin wil de top vooral gebruiken om Obama de les te lezen over zijn plannen om een aanval uit te voeren op de belangrijkste bondgenoot voor de Russen in het Midden-Oosten.

China

En Poetin is niet de enige. Ook China ziet niets in de plannen van de Amerikanen. ‘Militaire actie zou een negatieve uitwerking hebben op de wereldeconomie, vooral op de olieprijs’, zei de Chinese vice-minister van Financiën Zhu Guangya.

Op die manier probeerde de Chinees de discussie toch nog een beetje te sturen naar het eigenlijke onderwerp van de top: de economie.

Chemische wapens

Maar het is duidelijk dat Obama er niet aan ontkomt om zijn ‘strafmissie’ aan zijn internationale collega’s uit te leggen. Tijdens een tussenstop in Zweden zei Obama dat het niet zozeer zijn idee is om in te grijpen wanneer een land chemische wapens gebruikt, maar dat 98 procent van de wereldbevolking het ermee eens is dat zulke middelen in geen enkele omstandigheid gebruikt mogen worden.

Maar vooralsnog lijkt Amerika niet veel sympathisanten te hebben. De Europese Unie (EU) durft nog geen besluit te nemen over Syrië. De EU wil het rapport van experts van de Verenigde Naties eerst afwachten.

Nieuw bewijs

Bijval voor Obama kwam er wel van de Britse premier David Cameron die tijdens een persconferentie in Sint-Petersburg bekendmaakte dat de Britse inlichtingendiensten nieuw bewijs van een chemische aanval van het Syrische regime hebben gevonden.

Maar Cameron wilde nog niet verklappen wat die bewijzen precies zijn. De G-20 duurt tot en met vrijdag. Volgende week zullen de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden zich buigen over de kwestie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.