buitenland

Poetin leest Obama de les in New York Times

Door Servaas van der Laan - 12 september 2013

De Russische president Vladimir Poetin heeft op een bijzondere manier kritiek geuit op zijn Amerikaanse collega Barack Obama. In een brief in de Amerikaanse krant The New York Times gaf de Rus Obama er flink van langs vanwege zijn buitenlandbeleid.

‘De recente gebeurtenissen rond Syrië noodzaken mij om direct tot het Amerikaanse volk en zijn politieke leiders te spreken,’ zo begint Poetin zijn open brief in de krant.

Poetin schrijft dat vele miljoenen mensen in de wereld Amerika helemaal niet als democratisch voorbeeld zien, maar als voorstander van bruut geweld.

Militaire actie is normaal

‘Het is alarmerend dat militaire interventie in conflicten normaal is geworden voor de Verenigde Staten,’ schrijft de Russische president.

Volgens Poetin maakt Amerika al jaren bijeengeraapte coalities, onder het motto ‘als je niet voor ons bent, dan ben je tegen ons’.

Onschuldige slachtoffers

Lang niet iedereen is volgens Poetin voorstander van een militaire actie in Syrië. ‘Ingrijpen leidt alleen maar tot onschuldige slachtoffers en escalatie in het Midden-Oosten,’ schrijft hij.

Poetin waarschuwde de Amerikanen dan ook zichzelf niet als ‘uitzonderlijk’ te zien. ‘Het is gevaarlijk jezelf als uitzonderlijk te zien. We zijn allemaal anders. Maar als we Gods zegen vragen, moeten we niet vergeten dat we allemaal gelijk zijn,’ besluit Poetin, vermoedelijk verwijzend naar de Bijbel, Vladimir Lenin en de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.