buitenland

Politie voorkomt verbranding korans door omstreden predikant

Door Anne-Marie Spermon - 12 september 2013

In Florida is de controversiële predikant Terry Jones opgepakt. De Amerikaan wilde, ter nagedachtenis aan de aanslagen van 11 september 2001, bijna drieduizend korans verbranden.

De politie arresteerde de 61-jarige Jones toen hij met een container op weg was naar een park om 2.998 korans te verbranden. De predikant had de heilige boeken met kerosine overgoten.

Eenzelfde aantal doden viel tijdens de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, afgelopen woensdag twaalf jaar geleden. Lokale media verbazen zich over het specifieke getal: onder de 2.998 doden zouden ook de negentien omgekomen terroristen vallen.

Rellen

De predikant is een bekende anti-moslimactivist. Terry Jones staat tweede op de dodenlijst van Al-Qa’ida die eerder dit jaar werd gepubliceerd in een online tijdschrift voor jihadisten.

In 2010 kondigde hij al aan de Koran te willen verbranden, en beweerde hij in interviews dat de islam ‘des duivels‘ is.

Alleen al het voornemen om het voor moslims heilige boek te vernietigen, zorgde voor enorme ophef, zowel in Amerika als daarbuiten. Bij protesten in Afghanistan tegen de verbranding kwamen twaalf mensen om.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.