buitenland

President Brazilië zegt reis naar Amerika af vanwege spionage

Door Shari Deira - 17 september 2013

Het staatsbezoek van de Braziliaanse president Dilma Rousseff aan de Verenigde Staten is afgezegd, vanwege de onthulling dat ze door de Amerikaanse geheime dienst is afgeluisterd. Het bezoek stond gepland voor oktober.

Volgens Brazilië is het bezoek in overleg met de Verenigde Staten uitgesteld. Braziliaanse regeringsfunctionarissen zeggen dat de kans klein is dat het staatsbezoek op korte termijn alsnog zal plaatshebben.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Rousseff nog gebeld en geprobeerd om het staatsbezoek te redden, maar dat mocht niet baten.

Onthulling

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA hield heimelijk telefoon- en e-mailverkeer van onder anderen Rousseff in gaten, onthulden Braziliaanse media onlangs. De informatie was afkomstig van NSA-klokkenluider Edward Snowden.

De Verenigde Staten hebben benadrukt dat de NSA-surveillance niet was gericht op persoonlijke communicatie, maar Rousseff neemt daar geen genoegen mee. De onthulling leidde tot grote politieke ophef in Brazilië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.