buitenland

President Obama gematigd over Iran in VN-toespraak

Door Servaas van der Laan - 24 september 2013

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op bijzonder milde toon over Iran gesproken in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Obama zei het vreedzame gebruik van nucleaire energie te respecteren.

‘We zijn niet uit op een een wisseling van de macht en we respecteren het recht van het Iraanse volk op toegang tot vreedzame nucleaire energie,’ zei Obama.

De Amerikaanse president zei wel dat Iran moet gehoorzamen aan de verantwoordelijkheden die het land heeft tegenover het nucleaire non-proliferatieverdrag en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Massavernietigingswapens

‘We tolereren het ontwikkelen van massavernietigingswapens eenvoudigweg niet,’ onderstreepte de Amerikaan. Obama zei ‘positieve signalen’ te ontvangen dat het Iraanse regime bereid is om hier met de internationale gemeenschap over te praten. Hij zei te hopen dat deze signalen zullen leiden tot een betekenisvol verdrag.

Dat ‘Iraanse regime’ wordt in New York vertegenwoordigd door president Hassan Rohani. De president, die zich recentelijk zeer gematigd uitsprak, zal later op dinsdag de Algemene Vergadering toespreken.

Syrië

Obama sprak in zijn toespraak ook nog over Syrië. De Amerikaanse president zei dat president Bashar al-Assad zich moet houden aan het wapencontroleplan omdat Amerika anders ‘alle elementen van macht’ tegen het Syrische regime zal gebruiken.

Ook kondigde hij aan dat er 340 miljoen euro aan noodhulp voor Syrië wordt vrijgemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.