buitenland

President Venezuela mag niet door luchtruim Amerika vliegen

Door Tom Reijner - 20 september 2013

De president van Venezuela Nicolás Maduro krijgt geen toestemming van de Amerikanen om over Puerto Rico, een eiland dat deel uitmaakt van de Verenigde Staten, te vliegen. Maduro is van plan zaterdag naar China af te reizen voor een staatsbezoek.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua zegt donderdagavond te hopen dat de Amerikanen ‘hun vergissing snel zullen corrigeren’. Maduro zelf spreekt in een reactie van een ‘grove fout’ om hem de toegang tot het Amerikaanse luchtruim te ontzeggen.

Spanningen

De Verenigde Staten en Venezuela onderhouden geen warme banden met elkaar. Dat is onder meer op te maken uit het feit dat de Amerikaanse regering in 2010 besloot de ambassadeur uit Venezuela terug te trekken.

De spanningen kwamen vooral tot uiting tijdens het bewind van de in maart overleden president Hugo Chávez. Maar ook onder zijn opvolger Nicolás Maduro is er regelmatig grote onenigheid tussen de twee landen. Maduro beschuldigt de Amerikanen ervan dat zij zijn regering omver willen werpen.

Venezuela steunt het Syrische regime van president Bashar al-Assad en is een bondgenoot van Iran en Rusland. Die internationaal-politieke keuzes komen de betrekkingen met de Amerikanen niet ten goede.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.