buitenland

Raketlancering Israël was test met Verenigde Staten

Door Anna Vossers - 03 september 2013

Israël zegt samen met de Verenigde Staten doelraketten te hebben getest in het Middellandse Zeegebied. De raketten zijn in de zee terechtgekomen.

De lanceringen waren volgens Israël bedoeld om een raketafweersysteem te testen. Israël ontkende eerder zich ‘bewust’ te zijn van een raketlancering.

Doelraket

Vanochtend om 8.15 uur Nederlandse tijd, dezelfde tijd waarop de Russen twee vermeende raketten op de radar zagen, heeft Israël ‘met succes’ testen uitgevoerd, meldt het Israëlische ministerie van Defensie.

‘Het ministerie van Defensie heeft samen met het Amerikaanse Agency for Missile Defense (raketafweer) een succesvolle test gedaan van het experimentele doelraket “Anchor”,’ aldus het ministerie. Het zou gaan om een test voor verbeteringen in de doelraket.

Middellandse Zee

De proeflanceringen hadden plaats in het Middellandse Zeegebied en op een luchtmachtbasis op het vasteland in Israël.

De Amerikanen hebben aan CNN laten weten geen raketten te hebben gelanceerd. Zij hebben oorlogsschepen in het gebied liggen, die mogelijk een aanval op Syrië gaan uitvoeren als antwoord op het gebruik van chemische wapens op 21 augustus.

Dat er dinsdag mogelijk raketten zijn gelanceerd in de Middellandse Zee, werd bekend nadat Rusland om 8.16 uur Nederlandse tijd op een radarsysteem in de Zwarte Zee ‘ballistische objecten’ waarnam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.