buitenland

Rapporteur Europarlement: Turkije moet eens in spiegel kijken

Door Servaas van der Laan - 22 september 2013

De Turkse regering heeft nog een lange weg te gaan om mensenrechten, democratie en justitie op peil te brengen. Het land kan zich beter daarop focussen in plaats van het bestrijden van vooroordelen in Europa.

Dat zegt de rapporteur over Turkije namens het Europees Parlement Ria Oomen (CDA) in een reactie op de uitspraken van de Turkse hoofdonderhandelaar Egemen Bagis.

Jong en dynamisch

Volgens de Turken zal toetreding tot de Europese Unie van dat land er waarschijnlijk nooit komen, omdat Europa zich blijft blindstaren op vooroordelen. Volgens Bagis is Turkije juist een ‘jong’ en ‘dynamisch’ land.

Maar Oomen gelooft daar niets van. ‘Turkije moet eens in de spiegel kijken,’ zegt ze. ‘Zolang Turkije nog veel voortgang te maken heeft met hervormingen, zijn er belangrijker dingen te doen voor minister Bagis dan dit soort aanklachten,’ stelt Oomen.

Toetreding

Turkije en de Europese Unie zijn al jaren in gesprek over eventuele toetreding maar tot concrete stappen kwam het nooit.

We zullen uiteindelijk dichtbij de Europese waarden komen, maar er nooit helemaal bijhoren,’ jammerde Bagis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.