buitenland

Rechtbank veroordeelt groepsverkrachters India tot de doodstraf

Door Shari Deira - 13 september 2013

Vier mannen die vorig jaar in India een 23-jarige vrouw verkrachtten die later overleed, zijn vrijdag veroordeeld tot de doodstraf. De gruwelijke groepsverkrachting schokte India vorig jaar en zorgde voor protesten.

De straf komt overeen met de eis van het Indiase Openbaar Ministerie (OM). De aanklagers eisten de doodstraf, mede omdat de daders zo wreed en gewelddadig te werk zijn gegaan.

Bus

Er waren in totaal zes verdachten in deze zaak. Hoofdverdachte Ram Singh hing zichzelf eerder dit jaar op in zijn cel. Een andere verdachte was minderjarig en heeft een celstraf gekregen van drie jaar.

Het incident had plaats op 16 december in Munirka in het zuiden van Nieuw Delhi. De daders pikten de vrouw en haar vriend op met een bus. In de rijdende bus werd de jonge vrouw verkracht en gemarteld met een metalen buis. Haar vriend werd ook ernstig mishandeld.

De slachtoffers werden zwaar mishandeld achtergelaten aan de kant van de weg. De jonge man overleefde het gruwelijke incident. De vrouw was er zo slecht aan toe dat ze moest worden overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore. Daar overleed ze op 29 december aan haar verwondingen.

Gewelddadig

De doodstraf wordt in India maar zelden opgelegd, maar omdat de daad zo extreem gewelddadig was, vond het OM deze straf gepast. De verdediging vroeg om mildheid omdat dit het eerste vergrijp van de daders zou zijn.

De verkrachting zorgde voor een golf van protesten in India. Verkrachting en misbruik van meisjes is al langer een probleem in het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.