buitenland

Republikeinse leider Boehner steunt interventie Syrië

Door Servaas van der Laan - 03 september 2013

De Republikeinse leider John Boehner roept zijn collega’s op om vóór een militaire interventie in Syrië te stemmen. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zegt dat het noodzakelijk is om juist nu verantwoordelijkheid te nemen.

Voor Boehner is er geen twijfel dat het regime van Bashar al-Assad chemische wapens heeft ingezet tegen eigen burgers. Militair ingrijpen is daarom genoodzaakt.

Met de oproep van Boehner lijkt er onder Amerikaanse politici een breed draagvlak te zijn voor het plan van president Barack Obama om in te grijpen in Syrië.

Rampzalig

Maandag liet ook de Republikeinse ex-presidentskandidaat John McCain weten dat niet-ingrijpen ‘rampzalig’ zou zijn. De Democratisch leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei eerder al overtuigd te zijn dat het Congres Obama zal steunen.

Obama zei dinsdag overigens zelf dat zijn plan meer behelst dan ‘enkele beperkte luchtaanvallen’ maar dat er een ‘bredere strategie’ achterzit.

Kruitvat

Assad waarschuwde maandag in Le Figaro de vroegere bezetter Frankrijk om zich niet met het conflict te bemoeien.

‘Het Midden-Oosten is een kruitvat,’ zei Assad tegen de Fransen, maar indirect ook tegen andere westerse landen. ‘Iedereen zal de controle over de situatie verliezen als het kruitvat ontploft.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.