buitenland

Rusland: chemische wapens Syrië onder toezicht

Door Tom Reijner - 09 september 2013

Als Syrië een militaire aanval tegen het land wil voorkomen, dan zal het moeten instemmen met een internationaal toezicht op de aanwezige chemische wapens. De autoriteiten kunnen de wapens ook vernietigen.

Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag.

Afzweren

De minister reageert met zijn voorstel op eerdere uitlatingen van zijn ambtsgenoot, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry eerder vandaag.

Kerry zei dat een militair ingrijpen in Syrië kan worden voorkomen als het land binnen een week de chemische wapens afzweert. De uitlatingen van Kerry werden meteen afgezwakt: het door de minister gesuggereerde ultimatum was niet letterlijk bedoeld.

De Amerikanen gaan het Russische voorstel ‘kritisch’ bekijken, maar benadrukken erg sceptisch te zijn of het voorstel tot een doorbraak in de crisis leidt.

Syrië ziet wel heil in het Russische voorstel. Minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem zei vanuit Moskou dat hij hoopt dat het voorstel een militaire actie tegen zijn land kan voorkomen. Hij is in de Russische hoofdstad om met zijn Russische ambtsgenoot te spreken. De Syrische minister zei niet of zijn land het voorstel daadwerkelijk accepteert.

Dreiging

De Syrische president Bashar al-Assad sprak zondag nog dreigende woorden. Bij een Amerikaanse aanval zal er vergelding volgen, zo waarschuwde hij in een vraaggesprek met televisiezender CBS.

In antwoord op vragen van presentator Charlie Rose sprak Assad uit dat ‘men alles kan verwachten’. Hij benadrukte dat er naast zijn eigen regering meer partijen met ‘verschillende ideologieën’ in het Midden-Oosten zijn. Die zouden eventueel betrokken kunnen zijn bij een tegenaanval, zo suggereerde Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.