buitenland

Rusland maakt plan voor toezicht chemische wapens Syrië

Door Anna Vossers - 12 september 2013

Rusland heeft een stappenplan opgesteld om ervoor te zorgen dat de chemische wapens van Syrië onder internationaal toezicht komen. Het plan zou donderdag worden besproken met John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Het voorstel bestaat uit vier stappen, meldt de Russische krant Kommersant.

Den Haag

De eerste stap zou zijn dat Syrië zich aansluit bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Vervolgens zou het land moeten aangeven welke chemische wapens het bezit, waar die zich bevinden en waar ze zijn gefabriceerd.

Dan zouden in Syrië wapendeskundigen van de OPCW moeten worden toegelaten om deze wapens en locaties te inspecteren. De laatste stap zou het vernietigen ervan zijn.

Het is niet bekend op welke termijn de chemische wapens van Syrië zouden worden vernietigd, als Syrië en de internationale gemeenschap met het Russische plan instemmen. Syrië heeft dinsdag al toegezegd tot de OPCW toe te treden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.