buitenland

Rusland: rebellen zaten achter gifgasaanval Syrië

Door Anna Vossers - 18 september 2013

Terwijl de Verenigde Staten, Frankrijk maar ook Nederland ervan overtuigd zijn dat de Syrische regering achter de gifgasaanval van 21 augustus zat, zegt Rusland dat rebellen de schuldige zijn. Rusland zegt daar bewijs voor te hebben.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft bewijsstukken van de Syrische president Bashar al-Assad gekregen dat een rebellengroepering de aanval met gifgas heeft uitgevoerd. Het is niet duidelijk om wat voor bewijs het gaat.

De Russen willen het bewijs voorleggen aan de Veiligheidsraad, die onderhandelt over een resolutie voor internationaal toezicht op de chemische wapens van Syrië.

VN-inspectie

Rusland is kritisch over het rapport van de VN-inspecteurs die zeiden ‘duidelijk en overtuigend bewijs’ te hebben gevonden dat het zenuwgas sarin is gebruikt bij de aanval op de wijk Ghouta in Damascus. Bij die aanval kwamen meer dan 1.400 burgers om het leven.

De VN-inspecteurs hadden niet de opdracht te onderzoeken wie er achter de aanval zat, maar de gevonden raketonderdelen zouden volgens onder andere de Verenigde Staten aantonen dat Assad de schuldige is.

Bevooroordeeld

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov, noemde de conclusies van de VN-onderzoekers woensdag tijdens een bezoek aan de Syrische hoofdstad Damascus ‘gepolitiseerd, bevooroordeeld en eenzijdig’.

Vanaf volgende week kunnen VN-inspecteurs nogmaals naar Syrië afreizen om andere incidenten te onderzoeken waarbij mogelijk ook chemische wapens zijn ingezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.