buitenland

Rusland sluit steun aan VN-resolutie tegen Syrië niet uit

Door Anna Vossers - 04 september 2013

De Russische president Vladimir Poetin sluit steun aan VN-resolutie tegen Syrië niet uit. Tegelijkertijd is een eenzijdige militaire actie van Westerse landen tegen het Syrische regime voor Rusland nog steeds onacceptabel.

Alleen als overtuigend wordt bewezen dat de Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens tegen de eigen bevolking heeft gebruikt, steunt Rusland eventueel een VN-resolutie. Dat zei Poetin dinsdag in een interview voorafgaand aan de G20-top van donderdag.

Poetin waarschuwde opnieuw dat landen niet op eigen houtje Syrië moeten aanvallen. ‘Alleen de VN-Veiligheidsraad mag geweld tegen een soeverein land gebruiken’, aldus Poetin. Elk ander militair ingrijpen is voor Poetin ‘onacceptabel en een vorm van agressie’.

Verenigde Staten

De Amerikaanse Senaat heeft een concept opgesteld voor een resolutie voor een ‘beperkte aanval’ op Syrië. Het zou gaan om een aanval zonder inzet van grondtroepen, die in eerste instantie maximaal zestig dagen duurt en indien nodig met hooguit dertig dagen wordt verlengd.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden zullen op zijn vroegst begin volgende week over de resolutie stemmen, is de verwachting. Zowel de Democratische als de Republikeinse top heeft zich uitgesproken voor ingrijpen, maar binnen beide partijen zijn ook veel tegenstanders.

Voor president Barack Obama en minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) staat vast dat Assad een gigasaanval heeft uitgevoerd op zijn eigen bevolking waarbij minstens 1.429 mensen om het leven kwamen, onder wie 426 kinderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.